Tagasivaade raamatukogu 2018. aasta tegemistele

Tagasivaade raamatukogu 2018. aasta tegemistele

Kõigepealt soovime oma kõikidele praegustele ja tulevastele lugejatele raamatu- ja lugemiserohket uut aastat!

Jälle on möödas üks teguderohke aasta. Türi Raamatukogus oli eelmisel aastal mitmeid olulisi tähtsündmusi. Vahva oli see, et raamatukoguhoidjate tegemisi märgati ja tunnustati. Nii olid Türi raamatukogu raamatukoguhoidjad esitatud „Kultuurielu edendaja 2017“  nominendiks. See oli suur tunnustus meie tööle! Koos terve Eestiga tähistasime ka meie Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Sel puhul palusime meie koduvalla ajaloost rääkima Rene Viljati ja rahvaliku muusikavaliku  eest hoolitsesid Aime ja Taivo Lippur. Õhtujuht Ingo Reiljani esituses sai kuulata kauneid isamaalisi luuletusi. Nagu ikka ühe korraliku juubelipeo puhul- pakkusime oma lugejatele ka kringlit ja kohvi.

Oisu raamatukogu pidas 100. juubelit. Kuna tegemist on väga suure ja auväärse numbriga, siis jagus ka sünnipäevale pühendatud tegevusi terveks aastaringiks. Sünnipäeva pidulik osa kulmineerus raamatukogu päevade ajal, mil peeti maha uhke sünnipäevapidu, kuhu oli kutsutud kõik lähemad ja kaugemad raamatukogu sõbrad. Sai nautida toredat eeskava ja veeta aega lahke pererahva seltsis kohvilaua juures.

Laupa raamatukogus tähistati EV100. Sel puhul loeti läbi suur hulk raamatuid. Igat läbiloetud raamatut tähistas üks lilleõis, mis lõpuks kujunes hiiglama suureks lillekorviks. Lugemispisikust said nakatatud lõpuks nii õpilased kui õpetajad.

Maaraamatukoguhoidjate sektsiooni eestvedamisel loeti EV 100 raames ette terve veebruarikuu ja siin osalesid ka Türi Raamatukogu struktuuriüksused. Kõige usinamad ettelugejad olid Türi ja Oisu raamatukogu töötajad. Laupal jällegi loeti ette jõulujutte.

Oisu raamatukogu teeb tihedat koostööd kooliga, mistõttu pöörab erilist tähelepanu laste lugemisharjumuste kujundamisele. Tänu Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja fondi „Aitan lapsi“ koostööprojektile sai raamatukogu endale Rampsu raamaturiiuli, kust võib leida parimat lastekirjandust.

Kirjanike külaskäike ja raamatuesitlusi jagus kõikidesse raamatukogudesse. Kabalas esitles oma esimest lasteluuleraamatut Maris Mägi. Kahala raamatukogu lugejad kohtusid rahvakirjanik Elme Väljastega, kes avas neile raamatute kirjutamise põnevat maailma. Türil käis külas luuletaja Triin Soomets ning kirjanik Maarja Kangro. Oma raamatuid esitlesid Tiina Tamman ning Ago Pärtelpoeg. Noori innustas lugema noorsookirjanik Ene Sepp ning Oisu lapsed said tuttavaks näitleva lastekirjaniku Kadri Lepaga. Laupa raamatukogus käis oma lugusid vestmas tuntud muinasjutuvestja Piret Päär.

Türi Raamatukogu üks prioriteete on kasvatada endale uus põlvkond lugejaid. Seepärast korraldame kord kuus laupäeviti lastehommikuid, kus loeme raamatuid, mängime ning meisterdame. Rõõm on tõdeda, et lastehommikud on oma koha noorte lugejate südametes leidnud ning meie lasteüritused muutunud aina lasterohkemaks.

Terve 2018 aasta rõõmustas meie lapsi lugemiskoer Zaffi. Koos oma perenaise Reelika Marrandiga tõid nad meie raamatukogu suurtele ja väikestele lugejatele alati rõõmsat elevust. Naljatamisi kutsusime Zaffit oma kaastöötajaks, kuna ta alati väga toimekalt raamatukogus ringi sehkendas. Meie suureks kurvastuseks katkes meie koostöö Zaffi traagilise hukkumise tõttu.

Ka reisiõhtud on jätkuvalt populaarsed. Oleme väga tänulikud oma lugejatele ja vabatahtlikele, kes on käinud meiega oma reisimuljeid jagamas. Esinejaid on olnud nii lähemalt kui kaugemalt. Nii on näiteks meie reisõhtul jaganud oma reisimuljeid maailmarändur Tiit Pruuli kui ka meie oma kodukandi inimesed. Kuna põnevaid maid avastamiseks jagub, juhtus seekord isegi nii, et Kalev Aun on nõus oma reisimuljeid jagama lugejatega juba teist korda  Ja jätkuvalt kutsume üles reisiselle oma muljeid jagama.

2018. aasta oli nimetatud laste- ja noorteaastaks. Sel puhul korraldati pea kõikides raamatukogudes noorte kunstnike näitusi. Nautida sai nii noore tekstiilikunstniku Elina Pendi loomingut, kui ka salapärase Zidgrr Sparkles`i joonistusi. Kauneid pilvemaastikke esitles oma fotode näol noor ilmaennustaja ja mitmeid fotokonkursse võitnud Kairo Kiitsak. Põnevaid noorkunstnike näitusi jagus veel nii Kabala kui Kahala raamatukogudesse.

2018 aasta oli Türi raamatukogu jaoks erakordne ka seepärast, et alguse sai väga meeldiv koostöö muusikakooliga, kelle õpilased käisid meil esinemas nii muusikuulamise päeval ning andsid meeleoluka kontserdi ka Türi Päevakeskuse tänuüritusel. Kindlasti jätkub meie koostöö Türi muusikakooliga ka uuel aastal. Unustamatu elamuse andis ka Peeter Volkonski juhitud muusikakuulamise õhtu, kus Volkonski tutvustas kuulajatele Süüria muusikat.

Eelmisel aastal jätkus väga meeldiv koostöö Türi Päevakeskusega, tänu kellele sai Türi raamatukogu väga ilusad raamatute näituseriiulid ning värvikirevaks võõbatud suvemööbli õuealale. Päevakeskuse kliendid oma juhendajatega on alati valmis kaasa lööma erinevates koostööprojektides ja selle eest meie suur ja siiras tänu neile!

Türi Raamatukogu tänab südamest kõiki oma toredaid koostööpartnereid, kes on aidanud meid nii nõu kui jõuga!

 

Türi raamatukogu tegemised jaanuaris 2019

8. 01-8.02 avatud Aivar Andre fotonäitus „Linnud“

19.01 kl 12.00 Väikelastehommik „Minu esimene raamat“

22.01. kl 17.30 Reisiõhtu. Milvi ja Kalev Aun jagavad reisimuljeid Tansaania ja Sansibari saartest Aafrikas.

28.01-29.01 kl 12.00 Arvutikoolitus. Kahepäevaline arvutikoolitus, kus tutvustatakse e-riiki ning õpetatakse id kaardiga tegema erinevaid toiminguid. Vajalik eelregistreerimine, kuna kohtade arv on piiratud.

 

Astrid Karpender

Türi Raamatukogu direktor